Metalprisnyheder - Marts

Trump skaber en del uro på den politiske scene, men indtil videre tager metalmarkederne det helt roligt. EU prøver at finde et passende modsvar til det geopolitiske kaos.
Makroøkonomiske udviklinger
USA
Indtil videre ser Trumps toldtiltag ud til at ramme amerikanerne mere, end de rammer metalpriserne.
Den seneste inflationsrapport viste, at den amerikanske inflation er steget til 4,9 %. Man forventer, at de nye toldstigninger vil få den bevægelse til at fortsætte i den kommende tid.
Derfor er der udsigt til, at den amerikanske centralbank, Fed, holder renten i ro for ikke at puste til økonomien.
Et af de seneste toldtiltag er, at USA den 12. marts hævede tolden på stål og aluminium med 25 %, så tolden nu er 50 %. Det rammer især Canada, Mexico og Brasilien.
Vi har endnu ikke set de store bevægelser i råvarepriserne. Det lader til, at markedet tager Trumps mange trusler roligt og i stedet afventer effekterne af de reelle tiltag.
Kina
USA har hævet tolden mod Kina med 10 %, og som modsvar har Kina hævet tolden på amerikanske varer med 10-15 %. Så handelskrigen er så små i gang mellem USA og Kina, dog uden at de finansielle markeder har reageret voldsomt.
Internt i Kina er der stadig problemer med at få økonomien op i gear. Ungdomsarbejdsløsheden har været helt oppe på 25 %, og man har fokus på at skabe nye job og skubbe den økonomiske vækst i gang.
Europa
Tyskland har fået ny kansler i Friedrich Merz fra CDU, Merkels kristendemokratiske parti.
Merz kommer med en mere hård retorik overfor USA og en indstilling om, at et samlet Europa skal være i stand til at stå mere alene.
Et af Merz’ tiltag er et opgør med den gældsbremse, som Merkel indførte i forlængelse af finanskrisen i 2008. Det skal finansiere store investeringer i tysk infrastruktur og militær.
De øvrige EU-lande har også lagt op til en stor investering i det europæiske forsvar – i størrelsesordenen 800 mia. euro.
Generelt forsøger man i EU at navigere i det komplekse samspil mellem USA, Rusland, Ukraine og Kina.
Vi ser mange nye tiltag fra EU for tiden såsom udligningstold og antidumpingtold mod Asien og nye toldtiltag mod USA. Det er sandsynligt, at produkter som rustfrit stål til medicinalindustrien vil blive en del af den samlede toldpakke, som EU offentliggør om nogle uger.
Samlet set er euroen blevet styrket mod dollaren efter de mange tiltag fra EU. I den første tid efter valget i USA så vi ellers, at dollaren blev styrket ved udsigten til Trump.

Aluminium
Aluminiumsprisen har været utrolig stabil den seneste måned. Prisen har ligget mellem USD 2.620-2.720, i EUR 2.450-2.600.

Kobber
Kobber har også ligget stabilt mellem USD 9.300-9.875, i EUR 8.800-9.050.
Nogle dage ser vi, at markedet ligger lidt højt om morgenen ovenpå nattens nyheder, men i løbet af dagen aftager stigningen igen. Det skete bl.a. i mandags på grund af forventninger om nye kinesiske tiltag for at styrke økonomien.

Rustfrit stål
Også her er priserne stabile, selvom der sker meget på den politiske scene.
I sidste måned skrev vi om, at Safeguard-kvoten for Q1 blev opbrugt inden for et døgn, og at forventningen til Q2 var nogenlunde det samme. Det har vist sig at passe. Til gengæld mærker vi ikke det samme pres på Q3-kvoten.
Taiwan tilbyder stadig salg i Q3-kvoten, og det kan være en tidlig indikation på, at den europæiske efterspørgsel efter asiatisk materiale er faldende. Men vi får at se, når kvoten åbner 1. juli.
Plader
Leveringstiderne på plader er steget en smule siden starten af året og ligger nu på 2,5-3 måneder. Priserne ligger utroligt stabilt.
Stangstål
Også her er markedet meget stabilt, og leveringstiden er på 3-6 måneder, som ikke er usædvanligt. Vi forventer ikke, at legeringstillæggene rykker sig betydeligt.
Nikkel
Nikkel har taget et lille nøk opad, men det påvirker ikke materialeprisen.
